top of page

Succesvolle promotie van dr. mr. Susanne van den Hooff

http://www.korsakovkenniscentrum.nl/nieuws/succesvolle-promotie-van-dr-susanne-van-den-hooff

Vandaag, dinsdag 1 december 2015, is Susanne van den Hooff gepromoveerd op het proefschrift ‘Transcending Responsibility: Empirical and theoretical perspectives on involuntary admission of patients suffering from Korsakoff’s syndrome’. Haar promotor was prof. Anne Goossensen van de Universiteit voor Humanistiek. Een bijzonder moment ook voor het Korsakov Kenniscentrum, aangezien het kenniscentrum heeft bijgedragen aan het onderzoek door Susanne in contact te brengen met de verpleeghuizen waar zij interviews kon houden met clienten, familie, artsen en woonbegeleiders. Bovendien heeft Prof. Goossensen jarenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het Korsakov Kenniscentrum (ziehttp://www.korsakovkenniscentrum.nl/nieuws/anne-goossensen).

Het proefschrift van Susanne draait om de zorg rondom een onvrijwillige opname in een instelling voor langdurige zorg van patienten die lijden aan het syndroom van Korsakov. Eén van de kenmerken van dit syndroom is het gebrek aan ziekte-inzicht. In zijn algemeenheid stelt Susanne dat zonder ingrijpen van buitenaf de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de patient verslechtert met mogelijk de dood van de patient als uiteindelijke gevolg. In het proefschrift wordt het proces van onvrijwillige opname van verschillende kanten belicht, met interviews met zorgprofessionals, juristen, familieleden/mantelzorgers en patienten. Uit het onderzoek blijkt dat tijdens onvrijwillige opname een algemeen en veel voorkomende spanning optreedt tussen het recht van individuele vrijheid en de behoefte om de patient te beschermen. Susanne stelt voor om de negatieve gevolgen van de uiteenlopende professionele opvattingen over verantwoordelijkheid beperkt kan worden als het idee van ‘overstijgende verantwoordelijkheid’ wordt toegepast. Dit idee houdt in dat de artsen, familieleden en advocaten in het opnameproces proberen kritisch en reflecterend te zijn ten opzichte van hun eigen opvattingen van verantwoordelijkheid en daarbij de verantwoordelijkheid van de andere actoren in het proces te erkennen. Klik hier voor meer informatie over het proefschrift.

Het promotieonderzoek van Susanne komt ook aan bod in de lezingenreeks die het Platform Humanisering van de Ouderenzorg van de Universiteit voor Humanistiek organiseert voor professionals in de ouderenzorg. In de lezing van 11 februari 2015 presenteert Susanne haar inzicht en vindt er een discussie plaats op basis van referaten van een specialist ouderengeneeskunde Annie Klink (Noorderbreedte) en jurist prof. dr. Pieter Ippel (University College Roosevelt). Aanmelden is gratis en mogelijk via deze link: http://www.uvh.nl/onderzoek/projecten/platform-humanisering-van-de-ouderenzorg.

Zie voor de flyer van de hele lezingenreeks van het Platform Humanisering van de Ouderenzorg van de Universiteit voor Humanistiek: flyer Platform Humanisering van de Ouderenzorg.pdf


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Susanne van den Hooff
bottom of page